Лазери

Жените във всяка възраст отдавна мечтаят кожата им да е гладка, опъната, без бръчки, а тургорът ѝ сочен. И, ако може някак да не стигат до скалпел и хирургична намеса.
Без значение дали ще им се наложи да махат торбички под очите и тъмни кръгове от недоспиване около детското креватче, отпускане на гърди и корема след раждане, белези след секцио, пигментация, получена по време на бременността или, ако заради по-напреднала възраст, искат да стегнат отпуснатия овал на лицето, двойната брадичка или да изпънат бръчки.

Науката всяка година ги доближава до тази мечта. Стъпка по стъпка още от създаването на първия лазер на Lumines през 1973 г. Super Puls CO2 (1980), първия за света IPL (1993), последван от Active Fraxel - първия фракциониран лазер, а малко по-късно и Deep Fraxel (2005-2007), до модерните днес неаблативни фракционирани лазери.

Каква е магията на най-новото попълнение в семейството на лазерите – Lumines Photofractional и как може да се погрижи за кожата разказва д-р Сияна Живкова, дерматолог от Derma Clinic South Park.

Процедурата с лазера дава цялостно решение за подмладяване и освежаване на кожата на лице и тяло като стимулира образуването на млад колаген.
Тя заличава следи от дълбоко акне, чисти стрии и белези при дистрофия и липса на тъкан.
Премахва белези след хирургични интервенции и след секцио.

Лазерът работи с над 600 комбинации и параметрите му се променят в дълбочина, плътност, сила и енергия.

Това е напълно нова технология, при която няма риск, тъй като не се нагрява цялата кожа, а само определена точка. Лазерните лъчи загряват дълбоките слоеве, за да стимулират създаването на нов колаген и еластични фибри, докато интензивните светлинни импулси чистят нежеланата пигментация и стягат кръвоносните съдове.

Лазерът работи с енергия, която прави миниатюрни дупчици в кожата – те първоначално се запълват с лимфа и подкожно образуват мрежа с елементи от лимфата. На 10-ия ден вече се появяват предшествениците на колагена, а към третия месец се образува нов колаген.

Процедурата стимулира образуването на млад колаген, който е по-стегнат и променя тургора на кожата, което е много важно след раздуване и умора, които обичайно я отпускат. Това обикновено се случва след бременността, заради рязкото увеличаване на теглото и задържането на течности. Но и във всяка възраст след това.

Досега методът няма алтернатива, а ефектът се доближава до този на оперативен лифтинг.
С лазера се правят се 2 до 3 процедури, които гарантират траен ефект подобен на хирургична операция, но без рисковете, която тя носи.
Няма възстановителен период, процедурата трае 15-20 минути и може да се направи и в обедната почивка.

Защо на млада жена може да ѝ е необходима такава процедура?

Най-вече защото умората на очите става много видима. „Уморените очи“ са резултат от много фактори. А лазерът въздейства комплексно на всички от тях.

С него може да се укрепи съдовата стена на малките капиляри на окото и на клепача. Той коригира тъмните, хлътнали очи. Кръговете под окото изсветляват, защото и те се дължат на разширени съдове. Така коригираме цвета, коригираме прозрачността, застоя, отока и отпускането. Нещо, което с инжекционните методи, козметика и операции досега не сме успявали да повлияем.

Кои зони по тялото може да стегнем с този лазер?

Добри резултати има за стягане на гърдите след кърмене и прибиране на отпуснатия корем след раждане.
С този лазер могат да се заличат белезите от секцио както и да се скрият следи от стрии. А също той заличава всякакви неравности по кожата – белези от акне, хлътване, заради липса на тъкан, всякакви цикатрикси.

Добър ефекти дава и при изравняване на тена на кожата – чисти пигментни петна, получени след бременността или хиперпигментация от слънцето.

Как след процедурата трябва да поддържаме и да пазим резултата?

Непосредствено след процедурата в продължение на 4-6 часа лицето не бива да се мокри. А след това да се избягват „топли“ процедура – СПА, сауна. И естествено излагане на слънце, без UV защита.