Епилация

Щом на теста за бременност се появят двете чертички, бъдещата майка трябва внимателно да подбира методи за обезкосмяване. Защото рисковете за нея вече са по-високи.

Най-реалният е, че в този период процедурата няма да има никакъв резултат, но може да причини куп проблеми. Да доведе до кръвонасядане, до врастване на космите, възпаления или пък до поява на тъмни пигментни петна.
С две думи, обезкосмяването може да причини повече вреда, отколкото полза.
„Рисковият“ период продължава година след раждането и поне 3 месеца, след като майката е престанала да кърми.

За рисковете и за най-подходящите методи за премахване на космите в този период разговаряме с д-р Сияна Живкова, дерматолог от Derma Clinic South Park.

Защо периодът е рисков, д-р Живкова?

Заради хормоните. Защото хормоните на бъдещата майка са като тези на тийнейджърите – нивата им непрекъснато се колебаят.
По тази причина няма как да се въздейства на космения фоликул, който е изцяло под командата на хормоните. Те диктуват кога да почне растежът на нов косъм и кой да тръгне да се показва над кожата.

Затова няма никакъв смисъл жената да мисли за трайно обезкосмяване през бременността. То няма да има траен ефект.
Това е периодът, в който не може и не бива да се прави лазерна епилация.

Много жени, които преди да забременеят, са правили трайно обезкосмяване с лазер, и се изкушават да направят поредна процедура на ръце или крака, например, защото те са далеч от корема и от бебето.

Лекарят ги предупреждава, че няма достатъчно клинични наблюдения дали процедурата е безопасна за плода в утробата. Това го пише в информираното съгласие, което жената би трябвало да подпише. Въпреки това тя решава да направи епилация.

Моето мнение е, че всеки друг метод за обезкосмяване би бил по-подходящ. Но каквото и да реши тя, трябва да се консултира с дерматолог и процедурата да се прави под негов контрол.

Защо е наложително процедурата по обезкосмяване да се следи от лекар дерматолог?

Защото в този период хормоналната дъга – хипофиза-хипоталамус, щитовидна жлеза, панкреас, надбъбречна жлеза и яйчници, е под обстрела на хормоните.
Когато се освободи повече адреналин, той раздвижва цялата тази верига. Това дава тласък на растежа на космите. Колкото повече адреналин отделя тялото, толкова по-буен е растежът на космите. И те растат на нетипични за жените места – мустаци, брада.

От друга страна, жената губи по-обилно коса и се явяват хормонални пъпки. Това е така, защото адреналинът стимулира мъжките полови хормони, а не женските. И е причина да се потърси консултация със специалист.

Какви са другите рискови моменти при премахване на космите?

През бременността организмът е в стрес. Това води до раздвижване хормоните на щитовидната жлеза и на панкреаса – с покачване на кръвната захар, което отключва диабет. Това са проблемните звена.
Премахването на космите, когато кръвната захар е над нормата, може да доведе до врастване, обратен растеж и възпаление.
Когато хормоните на щитовидната жлеза се раздвижат, може след премахване на косми, без значение каква е процедурата, да се явят пигментни петна. А това е риск, който през цялата бременност е висок.

Едно най-обикновено премахване на нежелани косми, което жената е правила години на ред, през бременността може да доведе до проблем. И до тези неприятни петна.

Кои е най- подходящият метод за обезкосмяване и как може да сведем рискът до минимум?

В този период всяка травма - бръснене или скубане, може да доведе до трайно пигментно петно.
Затова обезкосмяването трябва да се прави 3 дни преди излагане на слънце или вечер, за да не предстои излизане на вън.

Опасността е най-висока през последния триместър. Но висок риск от хиперпигментация има от самото начало на бременността и той не бива да се подценява.
Такъв риск има и след раждане, докато жената кърми.
Методите на обезкосмяване, когато бебето вече притиска малкия таз, също трябва да се подберат правилно. Защото има висок риск от кръвонасядане.
Всяко премахване на космите в интимната област, води до хематоми, които заради застоя на кръвта, дълго време не се разнасят.

Така че, методите за премахване на космите трябва да се подберат с оглед на риска.
Моят съвет е да се използват кремове за епилация, а ако жената предпочита – бръснене, то да е много внимателно, без натиск и възможно най-щадящо.