Диагностика

Диагностика кожа и скалп

Имате тъмно пигментно петно или бенка. Дерматологът ви е посъветвал да го наблюдавате и при всяка промяна да го информирате. Защото разрастването в широчина, промяната в цвета и в релефа може да са първи прояви на израждането и начало на онкологичен процес. И колкото по-рано се вземат мерки, толкова резултатът е по-добър и обещава оздравяване.

Ако бенката е една, може да я снимате, да я измерите и да я опишете. Така, дори да смените лекаря, ще може да се консултирате с друг специалист.
Ако обаче, бенките и петната са повече, ако са неизброимо много и са пръснати по цялото тяло?
Няма как дори да ги огледате, а камо ли да следите дали броят им се увеличава и дали се променят.
Всеки, който се е изправил пред подобен казус, вероятно се е отказал.

Нова за страната ни апаратура прави цялостна снимка на всички пигментни петна по тялото, софтуерът анализира “съмнителните” образувания и запазва “картината” така, че при следващ преглед лекарят може да направи съпоставка, без риск от грешки и от пропуски.

За възможностите на новата техника Foto Finder, която бе представена наскоро по време на V-ия световен конгрес по дерматоскопия в Солун, разказва д-р Сияна Живкова, дерматолог от Derma Clinic South Park.

Какво е различното и какви са предимствата на Foto Finder, д-р Живкова?

Като система тя дава уникална възможност за скрининг във времето и проследяване промените на едно пигментно петно или бенка през годините.

Затова, специалистите определят възможностите на тази апаратура като нова ера в проследяването на съмнителни пигментни петна по тялото.

Какво е новото и каква е разликата със съществуващата до момента диагностика на бенките?

Новото е, че снимката с поляризирана светлина се прави на цялото тяло. Докато преди се снимаше един участък или конкретна бенка. Сега с новата техника, специалната светлина прониква на дълбочина в кожата и дава възможност да се огледат всички образувания, които са свързани с пигмента и с кераноцитите. Вижда се къде точно в горните два слоя на кожата са разположени те.

Дерматоскопията с новата апаратура Foto Finder представлява една снимка в дълбочина на кожата, която може да визуализира цялото образувание. Тя е особено ценна за диагнозата, защото на практика може да отмени биопсията.

Защо, нали бенката се вижда добре на повърхността на кожата?

Така е, вижда се, но тя може да е проникнала по-дълбоко. Не знаем какво очакваме в дълбочина, през какви структури минава и какво обхваща един невус. А на снимката, която се прави с поляризирана светлина, въпреки че е на голяма площ, съмнителното образование може да се увеличи. Така лекарят се ориентира доста добре как то е пораснало и дали не се е променило с времето. Защото в това “звездно небе”, каквото представлява една кожа изпъстрена с много бенки, пигментни петна и образувания, е трудно човек да се ориентира.

Между тях може да има бенка, която ни се струва “съмнителна”, но да е така само, защото е била раздразнена, закачена, а след това са се успокои. И, като се разгледа на дерматоскопа в спокойно състояние, да се окаже, че не представлява заплаха.

Разкажете как точно се случва прегледът, ако тялото на човек е обсипано с бенки?

Човек застава прав и снимката с поляризирана светлина на цялото тяло се прави отпред и след това отзад. Снима се на голям участък и след това се отбелязват “съмнителните”. Те се проследяват с друга камера и се дерматоскопират.
Софтуерът дава възможност за сравнение. След това лекарят преценява дали възрастта отговаря на това, което показва компютърът, дали в тази възраст може да се получи такова образование, дали зоната съответства на това, което се вижда ...

 

При повторен преглед компютърът отчита промяната. “Вижда” и новообразуваните. А там вниманието трябва да е по-голямо.

Апаратурата може да анализира и бенки, които са скрити в окосмената част на тяло и глава.
Софтуерът открива съмнителната, може да е обикновена, проста вирусна брадавица, която е увеличила размера си, може да е невус спиц, който в детска възраст не е необходимо да се премахва, но може да се окаже и трансформирало злокачествено образувание. Тази съвременна апаратура действително е ценен помощник на дерматолога.

Диагностика е безболезнена, безвредна – няма облъчване и става бързо.